Tijd voor een halfjaarlijks onderzoek naar de sites van literaire uitgeverijen. In hoeverre kun je als gewone lezer zien wat er de komende maanden verschijnt? Komend weekend trekken weer hordes mensen naar Manuscripta: uitgeverijen showen hun nieuwe boeken aan kranten, tijdschriften en belangstellenden. Tzum stelt de vraag: kunnen we als websitebezoeker ook zien wat er staat te gebeuren? Klik op de namen van de uitgeverijen om naar de catalogus te gaan.

Ailantus: De uitgeverij heeft een doorbladerbare catalogus. Richard Osinga komt met de historische roman Een duivel met een ziel.

Ambo/Anthos: Onder het kopje verwacht staat de nieuwe roman van Ivo Victoria: Gelukkig zijn we machteloos. De catalogus voor het najaar is (nog) niet downloadbaar.

Arbeiderspers: De Arbeiderspers verwacht veel van het debuut van Peter Zantingh Een uur en achttien minuten. Maar ook oude klabakken als Anna Enquist en Tessa de Loo komen met een nieuwe roman. Dichter Victor Schiferli komt met zijn romandebuut Dromen van Schalkwijk. De verzamelde columns van Ilja Leonard Pfeijffer over het schrijverschap komen uit onder de titel: Hoe word ik een beroemd schrijver?.

Arena: de site is al een paar maanden niet meer bijgewerkt.

Aspekt: pdf van de catalogus. De verzamelde gedichten van Martien J.G. de Jong Verborgen camera.

Atheneum: de meest recente catalogus die te downloaden is komt uit 2010.

Atlas: een online opsomming van nieuwe titels. Veel poëzie. In januari verschijnt Zonder tijd te verliezen van Daan Heerma van Voss.

Augustus: De zojuist afgezwaaide hoofdredacteur van het tijdschrift Schrijven Louis Stiller vlamt nog een keer met Het Grote Schrijf-Doe-Boek. Adriaan van Dis komt met het boek (verhalen en dagboeknotities) Een blanke koopt een paar schoenen.

Bas Lubberhuizen: komt met een ‘confronterend boek over heb- en vraatzucht, over hufterigheid, agressie, consumentisme en exhibitionisme’van H.J.A. Hofland en fotograaf Roel Visser.

Bezige Bij: heeft het goed voor elkaar met vier doorbladerbare catalogi. Veel nagelaten werk van dode schrijvers. Van Harry Mulisch komt het manuscript uit van de roman waaraan hij bezig was en van Gerard Reve een verzameling Het Gehele Nagelaten, Manuscripten, Typoscripten en Handschriftenarchief. Van de levende auteurs verschijnt nieuw werk van Jan Siebelink en Philip Huff. Bij de poëten: nieuwe bundels van Tonnus Oosterhoff, Ramsey Nasr en Frank Koenegracht.

Compaan: Flip Willemsen met de roman Van de buren niets dan goeds. Philip Hoorne en Chrétien Breukers komen met een bloemlezing van 250 gedichten uit de Nederlandstalige poëzie. De laatste verzorgt ook de reeks De vijftig beste gedichten van… (komende tijd Nic van Bruggen en Wim Brands).

Conserve: Een pagina met te verschijnen boeken onder ‘nieuw’. Ferry Mingelen komt met een toeristische gids voor het Binnenhof en omgeving.

Contact: Fijn nieuws, want er komt een nieuw boek uit van L.H. Wiener: Shanghai massage. Ook nieuw werk van Jan Vantoortelboom, Dimitri Verhulst en Arthur Umbgrove.

Cossee: de site is helemaal vernieuwd en verbeterd. Gerbrand Bakker komt met een winterboek, Jan van Merbergen met de roman Naar de overkant van de nacht, maar eerst komt Mark Boog nog met de roman Het lot valt altijd op Jona (deze titel komt nog uit nog uit de zomeraanbieding, het boek verschijnt in september).

Foreign Media Books: Loopt al een hele lange tijd achter. De catalogi van het najaar zijn nog niet gearriveerd. (die van het najaar van 2010 ook niet) Maar alles wat er in de zomer van 2010 (!) verscheen, is nog steeds te bekijken.

Van Gennep: Hans Keilson komt in goedkope edities. Daarnaast veel uitgaven van Siegfried Lenz.

De Geus: bij ’topboeken’ kun je op ‘Wordt verwacht’ klikken en dan staat er ‘Verwacht (8)’. Het zijn de zomerboeken die tot en met september verschijnen. Zo verschijnt Glijvlucht van Anne-Gine Goemans op 15 september.

De Harmonie: De catalogus van de uitgeverij is eindelijk te downloaden als pdf. In het najaar verschijnt Rijmlijm van Hugo Brandt Corstius waarin hij ’ten strijde trekt tegen het eindrijm’.

Holland: veel nieuwe jeugdboeken onder andere van Susanne Koster.

Kok: na het succes van de liefdesgedichten van Nel Benschop komt er nu een bloemlezing uit haar werk uit in oktober: Een vlinder van God.

Lebowski: Op de homepage vind je aan de rechterkant vier catalogi: Henk van Straten komt met de roman Salvador en met de roman Superlul. Hier kun je alvast een fragment vinden, de uitgever vindt het een ‘hilarische roman’.

Meulenhoff: onder het kopje verwacht de boeken van het najaar. Natuurlijk de jaarlijkse poëziekalender. Michiel Eijsbouts debuteert met Dat zei mijn vrouw vannacht ook al, Merijn de Boer met Nestvlieders. Daarnaast komen er in januari drie boeken over de dichter Jan G. Elburg (waaronder een briefwisseling met Koos Schuur).

Nijgh & Van Ditmar: de uitgever verwacht veel van de debutant Niels Gerson Lohman en zet de auteur alvast in het rijtje Grunberg, Giphart, Van der Kwast en Vuijsje. Van Arthur van Amerongen verschijnt in januari de roman Mambo Jambo.

Nieuw Amsterdam: Alleen de zomercatalogi staan nog op de site. Zo weten we in ieder geval dat Gerard van Emmerik met de roman De kippenjongen komt in september.

Van Oorschot: tussen het nieuws naar beneden scrollen tot je aankomt bij Aanbieding najaar 2011. Willem Jan Otten komt met de roman De vlek over een muzikant en een priester die in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis elkaars diagnose krijgen. Van Stephan Enter verschijnt de roman Grip.

Passage: Bij ‘verwacht’ de titels van het najaar. Van dichter Daniël Dee staat een verhalenbundel gepland: Vrouwen en ik eerst. Bill Mensema komt met zijn derde roman.

Podium: Een verhalenbundel van Etgar Keret. Verrassing. Renate Dorrestein met de roman De stiefmoeder en een ‘Nederlandse’ roman van Etienne van Heerden 30 nachten in Amsterdam.

Prometheus en Bert Bakker: de catalogi van beide uitgevers op één pagina. Een klapper van het najaar zal ongetwijfeld worden: Logboek van een onbarmhartig jaar, het Hans van Mierlo-boek van Connie Palmen. Menno Wigman komt met de bundel Mijn naam is Legioen.

Querido: de uitgeverij verwacht veel van debutant Kasper van Kooten. In januari verschijnt een nieuwe verhalenbundel van Doeschka Meijsing. Ook nieuwe boeken van Stijn van der Loo, Peter Drehmans en Désanne van Brederode. Nieuwe poëzie van Robert Anker.

Unieboek/Spectrum: Een gigamegabrochure (252 blz.). Veel nieuwe jeugdromans waaronder Vuurbom van Harm de Jonge.

Uitgeverij kleine Uil: heeft de najaarscatalogus nog niet af, maar uit welingelichte bron weet ik dat de nieuwe dichtbundel Binnen de wildroosters van Anton Ent zal verschijnen in het najaar.

Veen: de uitgeverij verwacht veel van ene Charles Dickens, maar liefst drie titels komen op de markt.

Wereldbibliotheek: de site heeft wel een tabblaadje met ‘catalogus’, maar je krijgt dan slechts de fondslijst. Aankondigingen van nieuwe boeken zijn alleen kort van tevoren op de nieuwspagina te lezen.

Peildatum 28 augustus