‘SWIT FLIP SNAT GAFLOR ZINGO PLOOF ZIZ KLAK FAZZAT TWOP TONK PLIF FLINK FAK POK’ Voor de verstokte liefhebber kan dat alleen maar betekenen dat we hier te maken hebben met een strip van Don Martin, een van de grootste tekenaars van het absurdistische en satirische Amerikaanse stripblad Mad. Tot 1996 was er ook een Nederlandse versie van Mad. Eind dit jaar komt er echter een nieuwe Nederlandse versie in de winkel blijkt op het weblog van Stefan Nieuwenhuis, stadsdichter van Groningen. Nieuwenhuis is een van de nieuwe medewerkers aan het blad. De voorbereidingen zijn in volle gang.

Stefan Nieuwenhuis: ‘Voor de eerste drie nummers is er een aantal onderwerpen uitgekozen waarmee we aan de slag gaan, zoals voor de hand liggende zaken als televisieprogramma’s (Gek op Jack, Ik hou van Holland, DWDD, O O Cherso) of bekende personen zoals Wilders en Rutte of zaken die in het nieuws zijn (Griekenland, etc.). Onder aanvoering van Ger Apeldoorn pakken we het aldus aan: een schrijver en een tekenaar worden aan elkaar gekoppeld en gaan getweeën aan de slag. Die schetspagina’s met grappen worden vervolgens naar de rest gestuurd en op een redactievergadering besproken. Daar komen vaak nog ideetjes en grappen bij en zo vormt zich de Nederlandse inbreng. Daaromheen zijn er nog korte stukjes, zogenaamd nieuws, post, instructiepagina’s, de vaste Mad-rubrieken en wat al niet meer. Ik werk momenteel vooral met John Croezen. Andere medewerkers zijn onder anderen Bastiaan Geleijnse, Arie Koomen, Roger Abrahams, Wilco Terwijn en Ronald Snijders. De overige pagina’s worden vertaald en zijn van crackers als Sergio Aragones, Don Martin, Al Jaffee en Harvey Kurtzman.’

Het is de bedoeling dat de Nederlandse Mad een tweemaandelijks blad wordt. Wie alvast wil genieten van de geluiden van Don Martin (1931-2000) kan hier terecht.