Drie jaar na de vorige boycot heeft internetwinkel Bol.com opnieuw besloten een groot deel van de boeken van uitgeverij Lemniscaat op zijn website te boycotten. Bol.com wil op deze manier de uitgeverij onder druk te zetten om hen extra korting te geven bovenop de gebruikelijke korting van het Centraal Depot die voor alle boekhandels geldt.

De vorige boycot riep een storm op van verontwaardigde reacties. Met name het hanteren van dergelijke chantagemethoden om een handelspartner onder druk te zetten, werd gehekeld. Daniel Ropers, algemeen directeur van Bol.com, verbaasde zich destijds over de beschuldigingen. ‘Het is voor Bol onvoordelig om bepaalde titels van Lemniscaat te verkopen. De kosten hiervan wegen niet op tegen de baten. Hun bestsellers en belangrijke nieuwe titels verkopen wij gewoon. Dat is geen boycot.’ Na de aanhoudende reacties hief Bol.com destijds de boycot op.

De nieuwe boycot wordt met dezelfde argumenten onderbouwd als drie jaar geleden. Bol.com vraagt ‘marktconforme’ condities. Uitgeverij Lemniscaat geeft het werk uit van onder andere Sjoerd Kuyper, Jan Terlouw, Thea Beckman, Tjibbe Veldkamp, Paul Biegel en Mariken Jongman.