Veel erkenning voor zijn literaire werk heeft Bernard Sijtsma (1938-1991) tijdens zijn leven nooit gekregen. Hij is vooral bekend geworden als een vriendje van Gerard Reve en dat feit werd altijd belangrijker gevonden dan zijn oeuvre (gedichten, verhalen, brieven). Uit zijn nalatenschap heeft zijn partner Freek Ariesen een bundel verhalen samengesteld die vorige week is gepresenteerd bij boekhandel Daan Nijman in Roden. Er zijn vier filmpjes van deze presentatie, maar het geluid is abominabel slecht.

Op de website van uitgeverij Elettra wordt de bundel verhalen Aber gnädige Frau (na een lang stuk over het gebrek aan erkenning) aangekondigd door Reve-kenner Nop Maas, die ook het voorwoord schreef:

Deze bundel bevat degelijke verhalen over moeders, oudere echtparen, communisten, homo’s, weduwen, zelfmoordenaars, psychologische patiënten en wat niet al. Het gaat vaak over klein leed, dat zo groot is als de wereld van de personages. Het zijn tragische levens, maar men kan zelf – zoals bekend – door het lezen daarover behoorlijk opknappen.