Met het boek De autist en de postduif heeft de schrijver en dichter Rodaan Al Galidi de prijs voor literatuur van de Europese Unie gewonnen. Dat is vandaag bekendgemaakt op de Frankfurter Buchmesse. Aan de prijs hangt een bedrag van vijfduizend euro vast. De EU-literatuurprijs is een initiatief van de Europese Commissie en de Europese verenigingen van boekenverkopers, schrijvers en uitgevers.

Op de vraag wat hij hoopt dat deze prijs hem als schrijver zal brengen, antwoordt Al Galidi: ‘Ik ben met mijn pen van het Arabisch naar het Nederlands gereisd en hoop door deze prijs naar een andere taal te kunnen doorreizen.’ Al Galidi kreeg zijn idee voor dit boek tijdens het winkelen in kringloopwinkels. ‘Ik koop alles, behalve mijn onderbroeken, bij kringloopwinkels. In Nederland zijn kringloopwinkels een wereld op zich. Daar moest ooit een boek zich afspelen! Eens zag ik een gebroken viool liggen tussen alle tweedehands spulletjes en zo is het begonnen.’

De schrijver zal op 28 november zijn prijs in ontvangst nemen, in aanwezigheid van prinses Laurentien.