De dichter Rodaan Al Galidi dreigt zijn Nederlanderschap niet te krijgen. Al Galidi werd geboren in Irak. In 1988 vroeg hij asiel aan in Nederland. In 2011 haalde hij niet de verkorte vrijstellingstoets die hij in plaats van een inburgeringscursus mocht doen. D66 in Zwolle, de woonplaats van Al Galidi, gaat vragen stellen aan het gemeentecollege. Ze hopen dat de kans dat de dichter het Nederlanderschap krijgt zo een beetje groter wordt.

(…) Rodaan is een groot schrijver met Europese erkenning en wil graag het Nederlands staatsburgerschap. Onze fractie vindt dat hij dit moet krijgen. Wij zijn er trots op dat hij in onze gemeente woont. We hopen natuurlijk dat het college er net zo over denkt, en daarom stellen we aan hen de vraag of zij bereid zijn zich in te spannen voor zijn naturalisatie en welke middelen het college dan hiervoor ter beschikking heeft.

Al Galidi schreef verschillende dichtbundels en romans. In 2007 was hij voor zijn dichtbundel De herfst van Zorro genomineerd voor VSB Poëzieprijs. In 2011 ontving hij de Europese Unie Prijs Voor Literatuur voor zijn roman De autist en de postduif.