Een bekend auteur krijgt binnen één week alle kritieken. De genade- of de ridderslag. Ik heb nu de Trouw, de Volkskrant en de NRC gelezen en het oordeel was negatief. Niettemin pakken dezelfde kranten ook uit met grote interviews. Op Facebook vroeg Gerrit Komrij zich het volgende af: ‘De Volkskrant. Foto Connie Palmen vult halve voorpagina. Connie Palmen vult cover magazine. Elders in de krant een bespreking met twee magere sterretjes. Gisteren iets vergelijkbaars in NRC Handelsblad. Is er iets mis met de literatuur of is er iets mis met de journalistiek?’

Er zijn ook media, buiten Amsterdam, waarin Logboek van een onbarmhartig jaar wel goed besproken werd. Hier op Tzum.info bijvoorbeeld en door Joep van Ruiten, recensent bij het Dagblad van het Noorden die nooit zo meehuilt met de wolven in het bos en altijd een onafhankelijke mening heeft.

Daarna mag het publiek beslissen. Dat is de meest spannende periode voor een bekende schrijver. Wordt het boek opgepakt en gaat het, onafhankelijk van de kritieken in de groet bladen, zijn eigen weg of valt het boek? Over een maand kijken we in de bestsellerlijsten en weten we meer.

Connie Palmen is inmiddels gewend aan negatieve recensies. Die kreeg ze ook naar aanleiding van I.M. Het zou een aardig onderzoeksonderwerp zijn om te zien welke argumenten toen en nu zijn gebruikt.