Deze week zou, na maanden van publiciteit, Own verschijnen. Een overzichtswerk van de fotograaf Erwin Olaf. Maar het gaat niet door. Gisteren heeft Olaf de complete oplage van het boek afgekeurd, omdat hij niet tevreden was over de kwaliteit van de druk. Het boek was in Italië gedrukt en zal nu worden vernietigd.

Dit is een grote strop voor uitgeverij De Bezige Bij (het boek zou bij de imprint Lido Books verschijnen) die de afgelopen tijd volop reclame maakte voor het boek. Het leek het perfecte cadeauboek voor de decembermaand. Na een optreden van Olaf in De Wereld Draait Door was er al veel vraag naar het boek in de boekhandels. Vele boekhandelaren kochten het boek dan ook groots in.

Olaf zou daarnaast een signeertour doen langs verschillende boekhandels in het land. Deze zal, vanzelfsprekend, nu ook niet doorgaan, maar wordt verplaatst naar maart volgend jaar. Dan zal de handelseditie ook in de boekwinkels liggen. Aankomende zaterdag zou Olaf H. de Vries Boeken in Haarlem bezoeken. Boekhandelaar Daan van der Valk reageerde op de annulering van het bezoek:

Gisterenochtend ging de telefoon. Een vertegenwoordigster van De Bezige Bij meldde mij dat er ‘problemen’ waren met de oplage van de publiekseditie van het nieuwe boek van Erwin Olaf, Own. Maar ze vertelde me dat de honderd exemplaren die we besteld hadden stuk voor stuk zouden worden nagekeken, ik hoefde me dus geen zorgen te maken. Met een gerust hart verstuurde we daarna onze nieuwsbrief naar vierduizend klanten. Om drie uur werd ik wederom gebeld door de uitgeverij. De complete oplage was afgekeurd. Afgesproken werd dat we het de volgende dag bekend zouden maken. Even na elf uur kregen we een officiële reactie: de oplage was zowel door de uitgever als door Erwin afgekeurd. De kwaliteit van de kleuren was niet goed. De hele oplage wordt dus vernietigd. Nu konden we snel aan de slag: bericht plaatsen op Facebook, nieuwe nieuwsbrief maken, affiches aanpassen en snel het Haarlems Dagblad gebeld. Alom lof voor Erwin, hij streeft naar de beste kwaliteit. Een medewerkster van Studio Erwin Olaf vertelde me dat Erwin behoorlijk van slag was door dit voorval. Hij komt gelukkig in maart wel naar onze boekhandel.

Naast de zogenaamde handelseditie van het overzichtswerk, verschijnt er ook een luxe editie. Deze is in een oplage van driehonderd gedrukt en zal worden genummerd en gesigneerd. Tevens is er een orginele foto bijgevoegd. De luxe editie zal wel gewoon deze week uitgeleverd worden.