Paul Huf maakte in 1969 de eerste foto van alle auteurs en medewerkers van De Bezige Bij op de trappen en galerijen van het Rijksprentenkabinet in het Rijksmuseum. Bijna elke geportretteerde is inmiddels dood en begraven. In 2004, ter gelegenheid van het 60-jarig jubileum maakte Thom Hofmann opnieuw een foto van de Bij-auteurs en je schrikt ervan hoeveel auteurs in de tussentijd zijn gaan hemelen.

Ter gelegenheid van het nieuwe jubileum, 75 jaar De Bezige Bij, wordt op 12 december een nieuwe foto gemaakt, nu door Erwin Olaf.

De foto’s laten zich ook lezen als een weergave van de pikorde binnen de uitgeverij. Als je onderaan de trap zit dan behoor je tot de top. Op een stoel beneden zat Marten Toonder (†), aan de rechterkant staat uitgever Robbert Ammerlaan (weg) en tussen beide mannen in staat Harry Mulisch (†). Op de wenteltrap naar de eerste verdieping komen we Jan Wolkers (†), Hugo Claus (†) en Remco Campert tegen. Campert zal nu wel op de stoel mogen.

Op de eerste verdieping komen we de eerste vrouwen tegen. Achter een pilaar piept het hoofd van Peter Middendorp tevoorschijn (die met zijn terugkeer naar De Bezige Bij weer net op tijd is voor de nieuwe foto, waarschijnlijk op een prominentere plek). Marga Minco staat helemaal rechts op de eerste verdieping. Als zij december haalt dan zal ze toch wel een prominentere plek krijgen?

De verticale as in het midden van de foto is het belangrijkst, wie op de wenteltrap staat doet ertoe. Op de trap van de eerste naar de tweede verdieping staat Kees van Beijnum (komt met nieuwe roman in het najaar), Tommy Wieringa (die zich destijds al een prominente plaats had toegeëigend, maar nu ongetwijfeld een verdieping mag zakken), Jan Cremer, Gerrit Komrij (†) en Jan Mulder.

De wenteltrap van de tweede naar de derde verdieping wordt in beslag genomen door Leon de Winter en Jessica Durlacher, maar die zijn allebei verdwenen. Op het wenteltrapje naar de vierde verdieping staat Ramsey Nasr en dan Hagar Peeters (?) en Mustafa Stitou (?).

De weddenschappen over de nieuwe hiërarchie binnen De Bezige Bij kunnen nu beginnen.