Uitgeverij Meulenhoff stopt met de Dagkalender van de poëzie; de editie van 2012, samengesteld door Tjitske Jansen en Victor Schiferli, zal de laatste poëziekalender bij dit uitgevershuis zijn. Victor Schiferli bevestigt het bericht tegenover Tzum.info: ‘De reden dat Meulenhoff ermee ophoudt is vooral van financiële aard, met name de kostenpost voor het regelen van de rechten was te hoog, waardoor de kalender niet langer winstgevend was – althans dat heb ik zo begrepen, je zou het moeten vragen aan Meulenhoff. De verkoop liep ook wat terug, hoewel de oplage vorig jaar nog uitverkocht was was die te laag om uit de kosten te raken.’

De Dagkalender van de poëzie werd in 1984 (editie 1985) voor het eerst samengesteld door Hans Warren (in samenwerking met Mario Molengraaf, die volgens de dagboeken van warren het grootste aandeel had in de samenstelling van de kalender). De afgelopen jaren hebben andere samenstellers, zoals Menno Wigman en Alfred Schaffer, hun stempel op de kalender gedrukt.

Dit jaar kwam ook Gerrit Komrij met een poëziekalender (bij uitgeverij Van Gennep). Volgens Schiferli was dat feit geen directe reden om met het uitgeven van de Dagkalender van de poëzie te stoppen. Maaike le Noble uitgever van Meulenhoff hebben we vanmiddag per mail om een reactie gevraagd, maar ze bleek niet bereikbaar voor commentaar.

UPDATE, commentaar van Maaike le Noble van maandagochtend 28 november: ‘Ik zag dat je al gepubliceerd hebt, maar voor de volledigheid: de oorzaak voor het verdwijnen van de Dagkalender van de Poëzie is dat het steeds duurder wordt om ‘m te maken. Het is niet alleen zeer arbeidsintensief om alle rechthebbenden te achterhalen, maar het wordt ook steeds duurder om de rechten voor de gedichten te verkrijgen. De nieuwe kalender van Komrij heeft er niets mee te maken.’