Gisteren werd de AKO Literatuurprijs 2011 uitgereikt aan Marente de Moor voor haar roman De Nederlandse maagd. Daan van der Valk van Boekhandel H. de Vries uit Haarlem hielp mee achter de schermen van de uitreiking van deze prestigieuze literatuurprijs. Speciaal voor Tzum.info schreef hij onderstaande reportage en maakte hij foto’s.

31 oktober, Scheepvaartmuseum, Amsterdam, uitreiking AKO Literatuurprijs 2011

Een paar weken geleden werd mij gevraagd om achter de schermen mee te helpen bij de AKO Literatuurprijs 2011. De jury kwam namelijk in onze boekhandel eten na de vergadering over de toplijst in Haarlem. Voorzitter Hirsch Ballin was onder de indruk van de boekhandel. Hij wilde veel langer blijven, maar de taxi stond al vrij snel na het eten klaar om hem naar Hilversum te brengen en de nominaties bij Nieuwsuur bekend te maken.

Alle juryleden en veel auteurs die in het verleden de AKO Literatuurprijs hadden gewonnen, kwamen voor de prijsuitreiking bijeen in de Bibliotheek Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. Voor alle genodigden was een hele kleine maar zeer bijzondere selectie van Letterkundige documenten tentoongesteld: een dagboek van Willem Kloos, de taxirekening van Arnon Grunberg van Nederland naar Italië (hij stapt geen vliegtuig in), het manuscript van De kleine blonde dood.

Taxirekening Grunberg

Manuscript De kleine blonde dood

Na een drankje aldaar vertrokken we met de rondvaartboot naar het Scheepvaartmuseum. Ik kan je zeggen: een groep auteurs op tijd de boot in krijgen – er was namelijk een zeer strak tijdschema – is geen pretje. Het Scheepvaartmuseum is overweldigend evenals de aankomst per boot met alle gasten die buiten stonden om de schrijvers op te wachten.

De gasten wachten de rondvaartboot op

In de overdekte binnenplaats vond het diner en de uitreiking plaats. Het eten was top. Mabre van gerookte zalm, gebraden kalfsentrecote en warme tartin van peren. Aan de tafels werd uiteraard druk gespeculeerd wie de prijs zou moeten ontvangen. Ik denk dat tachtig procent van de gasten er zeker vanuit ging dat Peter Buwalda de prijs zou krijgen, vooral omdat hij al zo vaak genomineerd is geweest voor literaire prijzen. Maar ook hoorde ik een paar keer de naam Jeroen Brouwers vallen, met als argument dat hij ernstig ziek is. Ik, als één van de weinige aanwezige boekverkopers (er waren vooral veel bobo’s uit het vak), hoopte op Thomése of Buwalda, twee stadsgenoten. Als boekverkoper zouden deze auteurs me zeker heel veel meer omzet opleveren.

Erwin Mortier en Connie Palmen

Tussen de gerechten door vertelde Aaf Brandt Corstius een hilarisch verhaal over een fictief auteur die naar de uitreiking ging van de AKO literatuurprijs en de prijs ook won. Hopelijk wordt dit verhaal ooit nog eens gepubliceerd. De jury had aan het eind van de middag de langste vergadering achter de rug. Ruim twee uur hebben ze er over gedaan om de winnaar te bepalen. Na het diner kreeg ik als taak de aanwezige fotografen in bedwang te houden. Op slinkse wijze probeerde ze me te verleiden naar welke tafel ze moesten gaan, maar ja voor mij was het ook een complete verrassing toen de naam van Marente de Moor werd uitgesproken.

Marente de Moor neemt prijs in ontvangst

Zo zie je maar weer. De jury laat zich niet leiden door verkoopmotieven, ziektes et cetera. En zo moet het ook gaan! Voldaan van een mooie avond maar enigszins ook wel een beetje teleurgesteld omdat een stadsgenoot niet had gewonnen, verliet ik om twaalf uur het Scheepvaartmuseum. De volgende dag verkocht ik als eerste boek Bonita Avenue. Er verscheen een grote glimlach op mijn gezicht.

Tekst en foto’s: Daan van der Valk