Marente de Moor is de winnares van de vijfentwintigste editie van de AKO Literatuurprijs. Dat heeft juryvoorzitter Hirsch Ballin zojuist bekendgemaakt in het Scheepvaartmuseum te Amsterdam. De Moor kreeg haar prijs voor haar roman De Nederlandse maagd.

De andere genomineerden voor de prestigieuze prijs waren: Jeroen Brouwers (Bittere bloemen), Peter Buwalda (Bonita Avenue), Arnon Grunberg (Huid en haar), Marja Pruis (Kus me, straf me) en P.F. Thomése (De weldoener).

In de jury zetelden dit jaar naast Hirsch Ballin ook Maarten Dessing (criticus BOEK en Knack Magazine), Frank Hellemans (criticus Knack Magazine), Toef Jaeger (criticus NRC Handelsblad), Kathy Mathys (freelance journalist De Standaard der Letteren) en Fleur Speet (criticus het Financieele Dagblad). De AKO Literatuurprijs is al vijfentwintig jaar de bekroning voor het beste Nederlandstalige literaire boek – in de categorieën fictie en non-fictie. De winnaar van de AKO Literatuurprijs ontvangt een bedrag van € 50.000,-. Vorig jaar won David van Reybrouck met zijn geschiedschrijving Congo.