zie de foto op Flickr.

De bovenstaande foto komt van een Duitse fan, die na de dood van de schrijfster deze foto op Flickr plaatste met het onderschrift: ‘niemand konnte berichten wie sie!’

Het is niet goed om met je eigen onkunde te koop te lopen, maar volgens mij heb ik nog nooit iets gelezen van Wolf. Ik dacht dat ik Kassandra in de kast had staan (Van Gennep), maar zelfs dat kan ik niet vinden. Opgeruimd of weggegeven.

Het is ook niet goed om direct na de dood van een schrijver aan een oeuvre te beginnen. Dan had je maar eerder moeten zijn, nu heeft het geen zin meer. Soms moet even wachten en dringt een oeuvre zich na verloop van tijd op.

In de tussentijd neem je genoegen met de necrologieën. In de Nederlandse en Duitse kranten natuurlijk aandacht aan haar activiteiten voor de Stasi (van 1959 tot 1962)die pas in 1990 bekend werden voor een groot publiek en het feit dat zelf jarenlang door de Stasi was gevolgd omdat haar romans soms een verborgen subversief karakter hadden. Ze is tot het laatst partijlid gebleven.

De criticus Marcel Reich-Ranicki noemde de schrijfster bij leven ‘overgewaardeerd’, na haar dood was ze ‘een moedige schrijfster die de belangrijkste vragen van haar tijd nadrukkelijk aan de orde gesteld heeft.’

Eén ding snap ik niet op de foto. Dat rode ding aan een touwtje. Er is vast wel germanist die dat kan uitleggen.