Het is Joop Schafthuizen weer gelukt om via de rechter iets te torpederen. De OBA zou een speciale tentoonstelling met roofdrukken van Reve inrichten. Schafthuizen vond dat de tentoonstelling een inbreuk was op de auteursrechten die hij sinds de dood van zijn man Gerard Reve beheert. De rechter gaf hem voorlopig gelijk en legde een dwangsom van 25.000 euro op voor elke dag dat de OBA de tentoonstelling zou laten staan.

De tentoonstelling met een paar honderd zogenaamde ‘Reefdrukken’ zou vandaag geopend worden op de jaarlijkse Reve-middag. De roofdrukkers hebben merkwaardige namen, blijkt op de website van de OBA:

De meeste roofdrukken zijn halverwege de jaren negentig uitgebracht bij de Godlof Pers. Zij hebben een standaard oplage van 36 exemplaren. De Godlof Pers zou gevestigd zijn in Banneux, een Maria-bedevaartsoord in de Ardennen. De drukkerij kende vele naamsvarianten zoals Godliefpers, Godtlospers, Godsammenlievenpers, en Pothof-persje.

Directeur Hans van Velzen toont zich teleurgesteld op de site van Het Parool: ‘Iedereen weet dat de roofdrukken bestaan, hiermee wordt dat een beetje ontkend. We hadden alleen de intentie om de werken te laten zien.’ Eerder dit jaar maakte Schafthuizen de gang naar de rechter om het derde deel van de biografie van Nop Maas over Gerard Reve te laten verbieden. Ook met succes.