De voormalige dokterswoning in het Oost-Vlaamse Machelen aan de Leie, waar Gerard Reve (1923-2006) zich in september 1993 met Joop Schafthuizen vestigde, staat te koop. Op de site van de makelaar, Immo Dochy, wordt gesproken van een ‘te renoveren robuuste en ruime villa’ in de prijsklasse tot 750.000 euro. Met een woonoppervlakte van 431 m2 op 2640 m2 eigen grond zijn de woorden ‘ruim’ en ‘robuust’ inderdaad op hun plaats.

Hetzelfde geldt voor de term ‘te renoveren’ – het huis aan de Posthoornstraat 11 stamt uit 1936 (volgens de makelaar, Nop Maas heeft het in zijn Reve-biografie over 1928). Op enkele van de interieurfoto’s zijn vochtplekken zichtbaar en het energielabel F duidt erop dat de woning niet naar de huidige maatstaven is geïsoleerd. Het huis is daarentegen niet overstromingsgevoelig.

Gerard Reve kocht het huis destijds ongezien, schrijft Maas, omdat het volgens Joop Schafthuizen een buitenkansje was, en ‘in een conditie alsof het in 1975 was opgeleverd.’ Het was veel groter dan hij had gedacht.

‘Ik was de eerste dagen totaal van slag, van de wederomstuit door alles zo groot, en niets, letterlijk niets dat niet goed is of dat je ergert. […] Ik hoop dat dit mijn laatste (nu ja, op één na laatste uiteraard) huis is,’ schreef Reve in een door Nop Maas geciteerde brief.

Wat Reve destijds voor de villa in Machelen heeft betaald, is niet bekend. Aan de verkoop van het huis aan de Nassaulaan 36 in Schiedam, dat Reve en Schafthuizen bewoonden van 1984 tot 1993, hadden zij 100.000 gulden overgehouden.

Aan de telefoon geeft het makelaarskantoor in Waregem te kennen dat met de eigenaar – Schafthuizen is er na de dood van Reve blijven wonen – discretie is afgesproken, dus veel meer dan op de website staat, krijgen we niet te horen. Wel dat er veel wordt gebeld en dat het om een unieke woning met mooie ruimten gaat. Als u belangstelling hebt, gebruikt u als referentie MACHREVE.

Foto’s boven en midden van makelaarssite, foto onder © Vincent Mentzel.