Vanmiddag werd de shortlist van de Opzij Literatuurprijs 2012 bekendgemaakt. Genomineerd zijn:

* Hanna Bervoets – Lieve Céline;

* Yolanda Entius – Het kabinet van de familie Staal;

* Hedda Martens -­ Op dit uur van de dag;

* Vonne van der Meer ­- De vrouw met de sleutel;

* Maartje Wortel – Half mens.

De Opzij Literatuurprijs, de prijs voor het beste literaire werk van een Nederlandstalige schrijfster, wordt voor de vierde keer uitgereikt. Eerdere winnaars waren wijlen Doeschka Meijsing met Over de liefde, Minke Douwesz met Weg en Jessica Durlacher met De held. De prijs, een geldbedrag van 5000 euro, wordt eind mei uitgereikt. De jury, onder voorzitterschap van Hedy d’Ancona, bestaat uit Agnes Andeweg (docent Universiteit Maastricht), Elsbeth Etty (NRC Handelsblad), Pia de Jong (auteur), Marja Pruis (De Groene Amsterdammer) en Femke van Wiggen (Opzij).