Bij wijze van hoge uitzondering mag ik als jongste bediende bij een antiquariaat met de grote jongens mee naar de receptie voor Komrij’s zoveelste verjaardag, ten huize van De Bezige Bij. Na de toespraak van Ramsey Nasr dragen twee kerels een slagroomtaart van drie verdiepingen de kamer binnen. Ik tel in de gauwigheid 65 flikkerende vuurtjes. Gerrit Komrij en Charles Hofman blazen samen tegelijk de kaarsjes uit. Iedereen krijgt een punt van de taart. Eén van Komrij’s boekenleveranciers zie ik even later vier kaarsjes aflikken. Dan veegt hij ze schoon met een servet en steekt ze in het borstzakje van zijn overhemd. Over een paar jaar zullen de kaarsjes opduiken in een catalogus. De antiquaar zal in een voetnoot uitweiden over deze bijzondere objecten, die Komrij en Hofman verenigen in één zucht. Woesj!

Nick ter Wal