Tijdens een feestelijke avond in de Zutphense Burgerzaal op vrijdag 16 maart heeft Jacques Klöters, juryvoorzitter van de Ida Gerhardt Poëzieprijs 2012, bekendgemaakt dat de dichtbundel Zelf worden (Querido) van Henk van der Waal de Ida Gerhardt Poëzieprijs heeft gewonnen. De andere twee genomineerden waren: Tsead Bruinja met Overwoekerd (Cossee) en Anne Vegter met Eiland berg gletsjer (Querido).

De jury van de Ida Gerhardt Poëzieprijs bestond dit jaar voorzitter Jacques Klöters, neerlandicus, programmamaker en poëziepresentator, Yra van Dijk, universitair docente Moderne Nederlandse Letterkunde, en Jan-Willem Anker, dichter. De jury over Van der Waal:

We zijn geïmponeerd door zijn eigen, rijke taal, met eigen nieuwe woorden als ‘memsel’, ‘vermoedsel’ en ‘wezeling’. Zijn zoekende, meanderende zinnen zijn heel persoonlijk maar overstijgen steeds het particuliere en geven het gevoel dat er voortdurend iets belangrijks op het spel staat. Zijn gedichten getuigen zowel van de grote vormbewustheid van de maker als van zijn lyrische vrijmoedigheid. Dat is een unieke combinatie in de Nederlandse poëzie van dit moment.

Webwinkel