Op deze foto van Nadar ligt de schrijver Victor Hugo er redelijk sereen bij. Mooie, geprononceerde kop, maar wel dood. Tegenwoordig doen we dat niet meer, foto’s van een beroemd persoon op het sterfbed, terwijl dat vroeger gebruikelijker was. Foto’s of schilderijen.

Het ziet er soms ook wat akelig uit (Slauerhoff met zijn weggeteerde kop bijvoorbeeld), maar hier niet. Zijn doodsbed staat in het woonhuis van Hugo in een hoek van Place des Vosges. Het bed waarin hij stierf is piepklein.

In het Musée d’Orsay is ook nog het dodenmasker te zien van Hugo. Dat ziet er enger uit. Ik weet niet precies hoe ze die fabriceren en ik wil me er ook niet al te levendige voorstellingen bij maken. Gips op het gezicht? Maar wat gebeurt er dan met de haren? Ik wil wel heel veel zien, maar ik wil niet alles weten.