Na de voltooiing van de thrillertrilogie rond Ludde Menkema (Moddergraf, Herenboer en Wraaktocht) kondigde schrijver Lupko Ellen aan dat hij nu een andere roman wilde schrijven. Tzum hoorde dat Ellen, met het laatste deel nog genomineerd voor de Gouden Strop, bezig is met een vierde deel in de reeks. Lupko Ellen:

‘Tijdens lezingen vertelden lezers me dat ze het jammer vonden dat er geen deel vier kwam: ze vonden ‘het verhaal’ nog niet afgelopen

– ik was dat eerst niet met hen eens. In mijn hoofd was het wel afgelopen. Of anders uitgedrukt: ik wist niet hoe ik verder kon.

Dat veranderde doordat een student aan wie ik in het kader van een minor conflictmanagement les gaf op de Hanzehogeschool een voor mij verrassend antwoord gaf op een vraag die ik hem stelde. De jongeman in kwestie was als kind vanuit de Balkan naar Nederland gekomen, als vluchteling. Mladic was net naar Scheveningen gebracht. Ik vroeg wat hij daar van vond. Hij antwoordde, terwijl hij als een vorst recht overeind ging zitten: ‘Een land levert nooit zijn eigen generaals uit.’ Aangezien die les ging over aan cultuurverschillen gerelateerde conflicten was het punt wel gemaakt. Op de een of andere manier bracht dat antwoord bij mij een reeks gedachten op gang waardoor ik het thema wist van de ‘vierde’; zijn er omstandigheden die het voor een individu rechtvaardigen om het recht in eigen hand te nemen? Daaraan gerelateerd vond ik het vanaf dat moment een mooie exercitie om er achter te komen wie Ludde Menkema nou echt is. En ik hou zelf natuurlijk ook van die man.’

De boeken van Lupko Ellen verschijnen bij uitgeverij Passage. Aan het eind van het jaar verschijnen de eerste drie delen als pockets.

Webwinkel