Leonard Nolens ontvangt de Prijs der Nederlandse Letteren. Dat maakte de Vlaamse minister van Onderwijs, Pascal Smet, zojuist bekend in de schouwburg van Antwerpen waar de vijfenzestigste verjaardag van Nolens wordt gevierd.

Nolens debuteerde met de dichtbundel Orpheushanden. Zijn bundel Liefdes verklaringen werd bekroond met de Jan Campertprijs. In 1997 kreeg hij de Constantijn Huygensprijs voor zijn gehele oeuvre. In 2008 ontving Nolens de VSB Poëzieprijs voor Bres.

De Nederlandse Taalunie kent de Prijs der Nederlandse Letteren om de drie jaar toe aan een auteur van wie het werk een belangrijke plaats inneemt in de Nederlandstalige literatuur. De prijs wordt beurtelings uitgereikt door een lid van het Belgische of het Nederlandse koningshuis. Aan de prijs is een bedrag van 40.000 euro verbonden. Drie jaar geleden ging de prijs naar Cees Nooteboom.

De jury noemt Leonard Nolens een ‘uitzonderlijk dichter en zeer begenadigd voorlezer’. Zijn werk is als ‘een levenslange worsteling in taal en een zoektocht naar de eigen identiteit en die van de ander,’ aldus het juryrapport.