Het bestuur van de Stichting P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde heeft de driejaarlijkse Theo Thijssen-prijs voor kinder- en jeugdliteratuur 2012 toegekend aan Sjoerd Kuyper. Dat is zojuist bekendgemaakt. Kuyper schrijft voor volwassenen, maar dankt zijn bekendheid vooral aan zijn werk voor kinderen. Hij heeft meer dan veertig titels op zijn naam staan. Robin en Suze (1993), Het eiland Klaasje (1994), Robin is verliefd (2006) en Sjaantje doet alsof (2007) werden bekroond met een Zilveren Griffel en Robin en God (1996) kreeg de Gouden Griffel.

Voor de verfilming van Het zakmes (1981) schreef Kuyper het scenario, evenals voor de gelijknamige tv-serie. De serie en film kregen vele prijzen, waaronder een Gouden Kalf en de Cinekid Award.

‘In zijn boeken verzoent Kuyper leesbaarheid met diepgang. Belangrijke levensvragen worden direct en met grote openheid behandeld. Kuyper zoekt het niet in ingewikkelde beelden of volwassen overpeinzingen. Bij hem staat het kind centraal met z’n oprechte drijfveren en al z’n onbevangenheid. Hij kan moeilijke dingen, grootse dingen zelfs, vertellen in een eenvoudige taal, die zich nestelt in je hoofd en blijft rondzingen als een liedje. Een erg mooi liedje,’ aldus het juryrapport.

De Theo Thijssen-prijs voor het gehele oeuvre van Sjoerd Kuyper is toegekend op voordracht van een jury bestaande uit: Joukje Akveld, Karel Berkhout (voorzitter), Peter van Gestel, Rita Ghesquière en Jaap Robben. Recente laureaten waren: Ted van Lieshout (2009), Peter van Gestel (2006), Imme Dros (2003), Joke van Leeuwen (2000), Toon Tellegen (1997), Els Pelgrom (1994) en Wim Hofman (1991).