A.F.Th. van der Heijden heeft met zijn roman Tonio de Libris Literatuur Prijs 2012 gewonnen. Juryvoorzitter Robbert Dijkgraaf prees de roman om zijn ‘vitaliteit’ en noemde het een ‘symfonie van de dood’.

De afgelopen dagen werd er op internet en in kranten en weekbladen al druk gespeculeerd over de mogelijke winnaar van de prestigieuze literatuurprijs. Uiteindelijk trok Van der Heijden dus aan het langste eind. Hij gaat vanavond met vijftigduizend euro naar huis; ook al was hij niet bij de uitreiking aanwezig.

De andere genomineerden dit jaar waren Jeroen Brouwers met Bittere bloemen, Miquel Bulnes met Het bloed in onze aderen, Jan van Loy met Ik, Hollywood, Jan van Mersbergen met Naar de overkant van de nacht en Ivo Victoria met Gelukkig zijn we machteloos.

Vorig jaar won Yves Petry de prijs voor zijn roman De maagd Marino. De uitreiking van de Libris Literatuur Prijs vond opnieuw plaats in het Amstel Hotel in Amsterdam.

Webwinkel