Deze week werd de nieuwe jury voor de Libris Literatuur Prijs bekendgemaakt: Sheila Sitalsing (voorzitter), Jan van Damme, Nele Hendrickx, Michiel van Kempen en Edward van de Vendel. ‘Op het eerste gezicht een wat droog gezelschap, academisch eerder dan artistiek. Maar er zal goed over nagedacht zijn,’ schreef oud-uitgever Joost Nijsen in een reactie op Facebook onder ons nieuwsbericht. Criticus Jeroen Vullings viel wat anders op:

Het is het bekende plaatje, een werkzame academicus, een Vlaming, een schrijver. Wie nu ontbreekt, is de criticus/recensent. Eerder was al vaak gekozen voor een ‘literair journalist’, als hybride, maar nu is het doek gevallen voor mijn betreurde collega’s in deze ondergewaardeerde branche. Het zij zo. Hopelijk doet dit gezelschap het werk even goed als de vorige jury. Aan de voorzitter zal het niet liggen.

Onlangs werd bekend dat recensenten bij de Volkskrant niet geacht worden in literaire jury’s zitting te nemen al was Geertjan de Vugt juryvoorzitter van de A. Roland Holst poëzieprijs. Sitalsing is een van de belangrijkste columnisten van de Volkskrant, maar ze schrijft doorgaans geen recensies.

Ted van Lieshout ziet in een reactie op de opmerking van Nijsen juist een lichtpuntje.

Joost, die man in het midden is Edward van de Vendel, de meest gekroonde auteur van kinder- en jeugdliteratuur in Nederland. Niet omdat-ie zo academisch is, maar omdat zijn artisticiteit zo gewaardeerd wordt. Als je hem niet kent, lees dan eens iets van hem.