‘Ik hou van Hermans, van de verontrustende (en toch troostrijke) werking van dat onhandige geworstel van zijn personages. Ik ben niet alleen zeer vereerd dat ik deze Lofrede mag schrijven, maar ook heel blij met de aanleiding het boek weer eens te herlezen,’ aldus cabaretier Claudia de Breij die de Lofrede mag schrijven bij het boek De donkere kamer van Damokles van Willem Frederik Hermans. Vanmiddag werden ook de namen bekend van de Lofredeschrijvers voor de komende jaren en de toekomstige boeken van de campagne Nederland Leest.

2013 Nescio – De uitvreter, Dichtertje, Titaantjes.

Lofrede – Joop Braakhekke: ‘Ik ben blij dat ik eindelijk dit beroemde kookboek kan lezen.’

2014 Gerard Reve – Lieve jongens

Lofrede – Kim Holland: ‘Ik hoorde dat er helemaal geen plaatjes in dat boek stonden. Dat vind ik nogal ruk.’

2015 Hugo Claus – Het verdriet van België

Lofrede – Jean-Marie Pfaff: ‘Als ge verdriet hebt, dan pakt ge een zakdoek.’

2016 Carry van Bruggen – Eva

Lofrede – Adam Curry: ‘Lijkt me duidelijk hè, waarom ze voor mij hebben gekozen: Adam en Eva. Of Carry en Curry.’

2017 Willem Elsschot – Het dwaallicht

Lofrede – Jomanda: ‘We are all together now to get the power of the light and to feel the energy to go inside let us all hold hands and we’ll get into the mood. Open up your mind, it’s real and good.’

2018 Louis Couperus – De stille kracht

Lofrede – Kok Lonny: ‘Wat fijn dat er een leesboekje komt bij de herdruk van De complete Indonesische keuken.’

2019 Jaap Harten – De getatoeëerde Lorelei

Lofrede – Yolanthe Sneijder-Cabau van Kasbergen: ‘Die tatoeages van Wes kon ik altijd goed lezen, dus dit boek zal ook wel gaan.’

2020 Anne Frank – Het Achterhuis

Lofrede – Albert Verlinden: ‘Wij hebben de exclusieve beelden!’

2021 F.B. Hotz – Dood weermiddel

Lofrede – Linda de Mol: ‘Wat leuk, een boek over mijn bovenlip.’

2022 Andreas Burnier – De huilende libertijn

Lofrede: Clown Bassie: ‘Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd.’