Pier en oceaan gaat de nieuwe roman van Oek de Jong heten. Tien jaar na het verschijnen van zijn laatste roman Hokwerda’s kind komt De Jong met zijn magnum opus, volgens uitgeverij Atlas/Contact, in twee delen (samen meer dan 800 bladzijden). Oek de Jong, opgegroeid in Friesland en Zeeland, heeft de omgeving van zijn jeugd gebruikt als uitgangspunt voor de romandelen. De roman bestrijkt de tijdsperiode vanaf de Hongerwinter tot aan de jaren zestig. Hoofdpersoon is Abel Roorda.

Abel Roorda moet zich verhouden tot het tragische huwelijk van zijn ouders en tot zijn sterke, maar gekwelde Friese grootvader, de gevangene van een veendorp, een eenling net als hijzelf. Hij moet zich losmaken van een familie waar hij met al zijn vezels toe behoort.

Naast een familiegeschiedenis is Pier en oceaan een roman over de liefde. Rondom Abel Roorda staan Irma Wisse, Digna Maelcote en Antona Duvekot. Met hen beleeft hij zijn eerste liefdes. De aangrijpende huwelijksscènes van zijn vader en moeder tonen de liefde in een verdwenen tijd.

Op Tzum ook de primeur van de omslagen van Pier en oceaan.

De twee romandelen verschijnen in oktober.