Een aantal boekhandelaren heeft zich vandaag op Facebook negatief uitgelaten over de nieuwe opzet van Manuscripta. De zesde editie van het boekenfestival, sinds jaren de feestelijke opening van het nieuwe boekenseizoen, kent begin september geen aparte vakdag meer. Voor het eerst wordt het een tweedaags publieksfestival. Nog een verschil: uitgeverijen mogen er dit jaar voor het eerst hun boeken verkopen. Vooral dit laatste stuit verschillende boekhandelaren tegen de borst.

Ze vinden het een slechte zaak voor de boekhandel en zijn teleurgesteld in de CPNB. Op de website van BoekBlad lieten ook al een paar boekhandelaren een verontwaardigde reactie achter. Ze zeggen dat de boekhandels op deze manier buitenspel worden gezet. Net nu de boekhandel het zo moeilijk heeft.

Intussen heeft Dick Anbeek, bestuurslid van de Koninklijke Boekverkopersbond, gereageerd op alle commotie. Op BoekBlad liet hij weten: ‘De deal die wij nu gemaakt hebben met de uitgevers is dat zij de marge die aan de boekhandel toekomt in de vorm van boekenbonnen en voordeelcouponnen uitdelen aan de bezoekers van Manuscripta. Uitsluitend in te leveren bij de boekhandel. CPNB heeft toegezegd om de week na Manuscripta ‘het weekend van de boekverkoper’ te organiseren.’