Stöppelhaene 2012, originally uploaded by coen peppelenbos.

Nu we zo’n beetje aan het einde van de boekdrukkunst staan is het wel goed om nog eens terug te denken aan het begin ervan. Dat dachten althans de makers van deze praalwagen voor het oogstfeest Stöppelhaene in Raalte.

Cultuur en Raalte, altijd een lastige combinatie. Toen ik zelf nog hele zomers zat te plakken in plaats van te genieten van mijn jeugd, heb ik eens schilderijen van Malevich en Grant Wood in zaad nagebootst. Geen gekleurde rijst (een doodzonde voor de echte bouwers) maar keurig allerlei soorten zaad. Erwten, mais en zonnebloempitten moest je één voor één op het bord plakken. Dat is het echte ambacht. Rood of wit millet strooien of blauw maanzaad, dat kan iedereen, om maar niet te spreken over die akelige boekweitdoppen.

Eén aanrader: doe nooit iets met cultuur. Voor het eerst in jaren viel ik buiten de prijzen. Ik heb nooit weer meegedaan.

Ook Gutenberg had een zeer lage prijs gekregen (de vijfde meende ik). De scouting met het afgelebberde thema ‘oud-Hollandse kinderspelen’ ging er met de eerste prijs vandoor. Er is in al die jaren niet veranderd in Raalte. Daarom een saluut aan de bouwers van deze wagen die wel een cultureel thema durfden te kiezen.