Je wordt geboren in 1850 in Edinburgh en vierenveertig jaar later sterf je, vermoedelijk door een hersenbloeding op Samoa.

Midden op de foto staat schrijver Robert Louis Stevenson naast zijn vrouw Fanny, muzikanten in uniform en de een groot aantal bevriende inwoners van Samoa, die kennelijk naar een feestje komen met een bijl in de hand. Ik vind dat je nooit verder moet reizen dan daar waar je de mensen nog net snapt. Een bijl meenemen naar een feestje snap ik niet. Ik zou hoogstwaarschijnlijk Vlaanderen al lastig te begrijpen vinden.

Wij kennen Stevenson alleen nog maar van Schateiland. Van de stripeditie in de serie Toppers in strip. De halve wereldliteratuur ken ik dankzij de Toppers in strip die mijn broer spaarde. Strips waren destijds nog een venster op de wereld.

‘Tusitala’ noemde Stevenson zich op Samoa, verhalenverteller. De foto is genomen op 12 september 1893. Een dik jaar later was hij dood. Op wikipedia staat een foto van de inwoners van Samoa bij zijn graf. Zonder bijl deze keer. Het was dan ook geen feestje.