Op Twitter heeft Aad Meinderts, directeur van het Letterkundig Museum, een foto gedeeld waarop de maquette van de tentoonstelling Marten Toonder. Een dubbel denkraam is te zien. Het Letterkundig Museum wijdt van 12 oktober 2012 tot en met 31 januari 2013 een grote overzichtstentoonstelling aan de striptekenaar. Het museum meldt:

De fraai vormgegeven expositie vertelt Toonders levensverhaal als stripverhaal. Originele illustraties en nooit eerder vertoonde artefacten uit zijn persoonlijk archief brengen de bijzondere wereld van de schrijver en kunstenaar tot leven. Het Letterkundig Museum toont zo niet alleen het werk van de meester-verteller, maar onthult ook de man achter de befaamde verhalen.

Bij de tentoonstelling biedt het Letterkundig Museum tevens diverse activiteiten aan. Elke donderdagmiddag geven museumgidsen gratis rondleidingen door de tentoonstelling. In diverse lezingen schijnt onder meer Toonder-biograaf Wim Hazeu, zijn biografie verschijnt in oktober, zijn licht over het fenomeen Toonder. Op meerdere zondagen in het najaar vindt daarnaast een Toonder-familiedag plaats met een interactief programma. Er zijn stripworkshops, voorstellingen, lezingen en rondleidingen.

(foto: © Aad Meinderts / Letterkundig Museum)

Op 2 mei 2012 was het precies honderd jaar geleden dat Marten Toonder (1912-2005) werd geboren. Om dit te vieren is 2012 uitgeroepen tot het Toonderjaar.