Dat half Nederland regelmatig plaatsneemt op de stoel van de literaire of in elk geval lezende recensent is geen nieuws. Geeft niets, boeken zijn gemeengoed en wie er wat over wil zeggen moet dat zeker doen. Hoe serieus we welke mening moeten nemen, daar kun je over twisten (en dat wordt dan ook vaak gedaan). Ook niet geheel onbekend is het feit dat de verkoop van een boek baat heeft bij besprekingen. Hoewel critici nog wel eens over de tong gaan als zure pruimen, zijn ze toch ook voedzaam voor opgroeiende bankrekeningen van de boekenbranche. Dit gezegd hebbend: zo ongenuanceerd als op de recent opgerichte website boekreviewers.nl hebben we het nog niet eerder gezien:

Met deze koeienletters (de doelgroep van de website, namelijk ‘boekliefhebbers die meer dan gemiddeld lezen’, wordt zeer serieus genomen) worden mensen gerecruteerd die reviews willen schrijven. Geld toe houdt in: twee euro en vijftig cent op je rekening. Han Peeters voegt met het initiatief een nieuwe ‘marketingtool’ toe aan zijn clusteruitgeverij ClusterEffect. De aanstormende critici moeten zelf hun teksten in een vijftal URL’s plaatsen, bijvoorbeeld die van bol.com, AKO of Bruna. Persvrijheid in de ruimste zin van het woord. Gelukkig hoeven de stukjes niet lang te zijn. Of wel? ‘U bent bereid een gratis aangeleverd boek of e-boek te lezen en te beoordelen in een review van maximaal 70 woorden. Heeft u hier niet voldoende aan dan mogen het ook meer woorden zijn (…).’

We zijn verschrikkelijk, verschrikkelijk benieuwd.