graf J. P. Sartre + S. Beauvoir

Flaneren door Parijs is altijd fijn. Mooie brede avenues, boulevards en verdomd veel cafés om je voeten rust te gunnen. Een van de eerste keren dat ik samen met de fotograaf Parijs bezocht wilde ik per se iets drinken bij Café Les Deux Magots, in navolging van Jean-Paul Sartre (1905-1980), Simone de Beauvoir (1908-1986) en vele anderen. De beroemde stek aan de Boulevard Saint-Germain zat bomvol toeristen en voor een astronomisch bedrag probeerden we van ons kopje café noir te genieten. Uit pure frustratie rookten we een heel pakje sigaretten leeg, dat mocht toen nog. Het asbakje staken we in onze zak.

De volgende dag hadden we een beter plan om de existentialisten te eren en togen naar het Cimetière du Montparnasse. Na een korte zoektocht was het raak: twee vliegen in één klap, want Sartre en zijn geliefde bleken een steen te delen. Ik trok mijn zwarte coltruitje recht en stak er nog maar een op, uit eerbetoon, en voor de foto natuurlijk.

Roos Custers (foto: © Dolf Verlinden)