Peter Buwalda (Bonita Avenue), Daan Heerma van Voss (Een zondagsman), Erik Menkveld (Het grote zwijgen), Lot Vekemans (Bruidsjurk uit Warschau) en Joost de Vries (Clausewitz) zijn genomineerd voor de Anton Wachterprijs 2012. Dat is zojuist bekendgemaakt. De jury koos hun romans uit ruim honderd inzendingen. Zowel Buwalda als Menkveld won eerder de Academica Literatuurprijs, eveneens een debutantenprijs.

De Anton Wachterprijs is een tweejaarlijkse prijs voor het beste literaire debuut naar oordeel van een vakjury. De jury bestaat uit de schrijvers Kees ’t Hart, Maarten ’t Hart, Jo Huizinga (voorzitter), Joke Linders en Judith Uyterlinde. De prijs is vernoemd naar de hoofdfiguur in de autobiografisch getinte romancyclus van de auteur Simon Vestdijk, en dient als stimulans voor de wording van literair talent in Nederland en Vlaanderen.

De winnaar van de Anton Wachterprijs 2012 wordt bekendgemaakt op 18 oktober. Zaterdag 10 november 2012 volgt vervolgens de uitreiking. Maartje Wortel won met haar verhalenbundel Dit is jouw huis in 2010 de Anton Wachterprijs.