NRC Handelsblad meldt dat dichter, schrijver G. Brands (pseudoniem van Gerard Bron) afgelopen vrijdag is overleden. Brands was samen met J. Bernlef en K. Schippers een van de oprichters van het literaire cultblad Barbarber. De poëzie en het proza in het vreemd langwerpig vormgegeven blad viel op omdat er vaak gewone, dagelijkse zaken in werden beschreven, in taal die men doorgaans niet voor poëtisch houdt.

Beroemd is een van de gedichten van G. Brands geworden, later opgenomen in het grote Barbarberboek Alfabet, getiteld ‘Vink’.

Vink

Weet je, weet je voor mij geen

biskwie-iet?

Aarrrdappelschillen voor Jan

de Bie

Fritz, Fritz, willst du mit zum

Wein geh’n?

Oui, oui, oui, oui, je suis un bon

citoyen

Brands had in vogelgidsjes gezien dat men in elke taal het geluid van een vink weergeeft door middel van een zinnetje. In een documentaire naar aanleiding van de verschijning van het boek vraagt de interviewer

Ad Fransen: ‘Gerard, waarom heb je dat in gedichtvorm afgedrukt?’

Brands: Nou, ik heb het onder elkaar gezet. Je kunt het ook achter elkaar zetten. Als je het onder elkaar zet, lijkt het een gedicht.’

Bernlef: ‘Al gauw.’

Onder de schrijversnaam Gerard Brands zijn diverse kinderboeken verschenen. Brands was daarnaast medewerker van Hollands Diep en hoofdredacteur van het populair-wetenschappelijke blad Kijk.