Gisteravond werd in Studio Desmet te Amsterdam de nieuwe roman, De rode loper, van Thomas Rosenboom gepresenteerd. Tout literair Amsterdam was aanwezig, al moet gezegd dat ten opzichte van de vorige presentatie (van Zoete mond) Rosenbooms publiek een opmerkelijke verjongingskuur had ondergaan. Geen grijze-duivenparade ditmaal maar hippe jonge schrijvers. Waar dat aan ligt is mij vooralsnog onduidelijk, de lengte van het boek misschien? De rode loper is beduidend dunner dan Rosenbooms vorige romans.

Zeer toepasselijk was bij de entree een rode loper uitgerold, geflankeerd door paparazzi, zodat de gasten als ware sterren de zaal in konden schrijden. Eenmaal binnen was er een kort programma om het boek officieel ten doop te houden: redactrice Patricia de Groot hield een feestrede waarna Thomas Rosenboom het eerste exemplaar van zijn roman overhandigde aan Golden Earring-zanger Barry Hay. Deze laatste bleek zeer vereerd, al had hij het manuscript van De rode loper reeds eerder ontvangen. Hay was tot op heden echter nog niet verder gekomen dan pagina 16.

Na een kort gesprek tussen schrijver en zanger (Rosenboom: ‘Hoe zag je eerste oefenruimte eruit?’ Hay: ‘Je weet wel, met eierdozen tegen de wanden en Playboy-posters, de doelgroep hing aan de muur.’) zou Ellen ten Damme een fragment uit de roman voordragen maar zij bleek te zijn verhinderd, zo meldde ze in een videoboodschap. Rosenboom deed het dus maar zelf. Met verve.

En toen was er drank, en nog meer drank, en voor iedereen een gratis exemplaar van het boek, welwillend gesigneerd door Rosenboom die voor de gelegenheid een opmerkelijke ketting met een basgitaar om zijn nek droeg.