Soms kun je goede interviewers dicht bij huis halen. Cunera van Selm interviewde vanavond in Forum Images vier schrijvers in het programma met de veelomvattende titel ‘Langs berg en dal’. Dat Stephan Enter en Edzard Mik met hun bergboeken erbij zouden zitten lag voor de hand.

Van Selm stelde de vraag aan Enter of hij net als in zijn vorige roman iets had verstopt wat niemand eruit had gehaald. De schrijver onthulde dat de drie delen van zijn boek geïnspireerd waren op drie boeken waarvan hij hield: Geheugen spreek van Vladimir Nabokov, Mrs. Dalloway van Virginia Woolf en Jevgeni Onegin van Poesjkin. Edzard Mik vertelde over de totstandkoming van zijn boek en zijn wens om een andere vader-zoonroman te schrijven dan gebruikelijk. Het perspectief van de vader vond hij interessanter dan het meer voor de hand liggende perspectief van de zoon.

Na de pauze vertelde Manon Uphoff kort over Nanne Tepper. Ze las het nieuws over de zelfdoding van de Groningse schrijver net op het moment dat ze in de trein naar Groningen zat. Even later moest de trein stoppen omdat iemand zich van het leven had beroofd. Die twee werkelijkheden liepen even door elkaar. Ze was geschokt door de dood van Tepper. Hij begon in dezelfde tijd met schrijven als Uphoff.

Arjen Lubach vertelde gepassioneerd over zijn werk. Na een enorme opsomming van Cunera van Selm van zijn bezigheden, waarbij vooral ’tieneridool’ opviel, merkte Lubach op dat hij zichzelf toch redelijk lui vond. Lubach is bezig aan zijn vierde boek, dat IV gaat heten. Op facebook onthulde hij vandaag al het omslag, maar in het gesprek vertelde hij dat het een thriller werd met allemaal positieve elementen: de zon schijnt steeds, er treden alleen maar mooie mensen op etc. Het boek komt begin volgend jaar uit.

Ach, het was een mooie avond waar godzijdank op een ontspannen manier gesproken werd over de inhoud van de boeken. Ik hoorde aan de mensen om me heen dat ze dat erg waardeerden. Er zaten zestig mensen in de zaal. Dat is mooi, maar dat hadden er meer moeten zijn. Morgen is het tijd voor een herkansing: zie het programma hier.