De Noorse schrijver Karl Ove Knausgård is een sensatie. Op een winderige avond in november komen toch zo maar tachtig mensen naar een zaaltje om een lezing van een schrijver bij te wonen waarbij alleen al het uitspreken van zijn naam een halsbrekende toer is.

Knausgård was op promotietour door Europa voor zijn zesdelige romanreeks ‘Mijn strijd’, waarvan de delen Vader en Liefde al in het Nederlands vertaald zijn. De vertaalster van de eerste twee delen was niet aanwezig (wel familie), de vertaalster van het derde deel wel: Paula Stevens. Ze vertelde dat ze woensdag de vertaling, een monsterklus van acht maanden, had ingeleverd bij De Geus.

Roald van Elswijk interviewde de schrijver over de scheidslijn tussen autobiografie en fictie. ‘Dat is altijd de moeilijkheid bij interviews,’zei Knausgård, ‘vertel ik over mezelf of vertel ik over mijn werk.’ In de romanreeks ‘Mijn strijd’ speelt het eigen leven van de schrijver een hoofdrol. Elswijk zei dat hij zich af en toe een voyeur voelde bij het lezen van alle openhartige ontboezemingen. Toch was er wel een grens, zei Knausgård, die hij gewoon lichamelijk aanvoelde. ‘Toch moet je je als schrijver niets aantrekken van je publiek. Ik heb het ook over een seksuele tekortkoming van me, ik durf dat hier voor publiek niet eens te herhalen, en zelfs mijn beste vrienden wisten daar niets van. Toch moest het in het boek, met als gevolg dat er nu gewoon in de kranten over gesproken wordt.’

Bij het vragenrondje in de zaal kwam de vraag of hij zich niet teveel als ‘rockster der letteren’ manifesteert. Knausgård antwoordde dat hij wel op allerlei verzoeken was ingegaan, ook publicitaire zaken waar hij zich nu voor schaamt. Hij probeerde de publiciteit in het begin ook nog wel in de hand te houden, maar dat was op een gegeven ogenblik niet meer mogelijk. De romans zijn nu iets op zichzelf geworden waar hij nauwelijks meer invloed op heeft. Dat gebeurt nu eenmaal wanneer je een megabestseller krijgt. Het boek is niet meer van jou, maar wordt iets van de lezers.

Het interview met Knausgård is de opmaat voor het prozafestival Het Grote Gebeuren dat volgende week vrijdag in Groningen begint. Betere foto’s van een professionele fotograaf zijn te vinden op de facebookpagina van Het Grote Gebeuren.