A.F.Th. van der Heijden (Geldrop, 1951) krijgt de P.C. Hooftprijs, de belangrijkste literaire oeuvreprijs van ons land . Deze oeuvreprijs is dit jaar bestemd voor verhalend proza en wordt uitgereikt op een feestelijke bijeenkomst in het Letterkundig Museum, op donderdag 23 mei 2013, twee dagen na de sterfdag van de naamgever van de prijs, de dichter P.C. Hooft (1581-1647), onze grootste renaissancedichter.

Van der Heijden won al eerder de Libris Literatuur Prijs en de NS Publieksprijs voor Tonio en vorig jaar de Constantijn Huygens-prijs voor zijn gehele oeuvre. Eerder vielen hem o.a. de F. Bordewijk-prijs, de AKO Literatuurprijs en natuurlijk de Tzum-prijs ten deel.

‘Zijn stijl is ongeremd en retorisch, kent weinig beperkingen en barst soms bijna uit zijn eigen zinsverband. Hij bepleit de ‘schittering’, en zelfs de ‘schittering van overbodigheid’ en heeft de beschrijvingkunst in de Nederlandse literatuur tot grote hoogten gebracht.’ aldus het juryrapport. In de jury zaten Rudi Wester (voorzitter), Arnold Heumakers, Xandra Schutte, Thomas Verbogt en Maria Vlaar. Recente eerdere laureaten in het genre verhalend proza waren Charlotte Mutsaers (2010), J.M.A. Biesheuvel (2007), Cees Nooteboom (2004), Gerrit Krol (2001) en F.B. Hotz (1998). Aan de prijs is een bedrag verbonden van €60.000.

Met de keuze voor Van der Heijden wordt een andere belangrijke Nederlandse auteur van een oudere generatie overgeslagen: Jeroen Brouwers.

Op de site van de Volkskrant een interview met Van der Heijden.

(foto: © Tonio van der Heijden)