Twee grote bibliotheken in Nederland komen binnenkort met een roze kast. Een kast waarin alle romans met een homoseksuele lading staan opgesteld. Binnenkort maakt Bibliotheek Rotterdam bekend welke boeken in aanmerking komen voor het speciale ‘homologo’ (een regenboogsticker). Het Dagblad van het Noorden meldde vanmorgen dat verschillende schrijvers zich verzetten tegen het ‘homologo’. Tom Lanoye (‘Als je op zoek bent naar een lekker homoboek, dan kijk je toch eerst even op Google’) en Marcel Möring (‘Dit is compleet belachelijk’) zijn tegen.

Tzum.info vroeg aan Ted van Lieshout wat híj van het idee vindt:

Ik ben er niet per se op tegen. Ik vond die roze kast ook helemaal geen slecht idee. Zou blijken dat mensen juist vanwege die sticker boeken met een homotintje mijden, dan is het wat mij betreft nog vroeg genoeg om de sticker er weer af te pulken. Als experiment vind ik dat het een kans verdient. Wel vraag ik me af of die sticker boeken niet stigmatiseert: als ik een heimelijke homo was zou ik een boek met zo’n sticker misschien niet zo gauw lenen omdat je er meteen mee te koop loopt.

Over een paar weken, op 14 februari, komt de bibliotheek in Groningen eveneens met een roze kast. Doeke Sijens (hoofd van Bibliotheek Groningen) vertelt:

Op verzoek van de gemeente Groningen krijgen wij binnenkort een roze kast. Dit is in navolging van Amsterdam, waar de kast veel succes heeft. Ook dit is een manier om het klanten makkelijker te maken dergelijke boeken te vinden. Boekhandels doen dit natuurlijk al lang. Toen er nog veel meer gay-literatuur werd gepubliceerd had je dergelijke kasten in alle grotere boekhandels.

Sijens begrijpt de ophef over het ‘homologo’ niet:

Bibliotheken gebruiken al heel lang verschillende stickers om klanten te helpen kiezen. Denk aan psychologische romans, spannende boeken, spookverhalen, et cetera. Daarover heb ik nog nooit een schrijver horen klagen en de emotie die een regenboogsticker nu opeens bij hen oproept kan ik dan ook niet plaatsen. Als een boek iets homoseksueels aan de orde stelt of uitdraagt dan is het toch niet raar om dat ten behoeve van onze klanten zo te benoemen? Bibliotheken zijn er om informatie te ordenen, niet om alles zo goed mogelijk te verstoppen.

De roze kast in de bibliotheek van Groningen zal feestelijk worden geopend door fotostripmaker Ype Driessen. Hij zegt:

Ik vind die kast niet slecht, anders ging ik ‘m natuurlijk ook niet openen. Ik zou vroeger zelf blij geweest zijn met zo’n kast. Misschien komen ze nu een beetje laat. Maar ik vind ook niet dat je alles maar aan Google moet overlaten. ‘Google zelf maar even wat homoboeken bij elkaar’ – dat is een beetje makkelijk. Zo’n kast is toch meer, hoe zal ik het zeggen, een uitgestoken hand. Ik hoop wel dat de boeken uit de kast in duplo in de bieb te vinden zijn, ook nog in de ‘gewone’ collectie. Dan heb je ook geen gek logo nodig.