Het Boekenweekgeschenk van dit jaar is geschreven door Kees van Kooten en heet De verrekijker. Op de Boekenweeksite van de CPNB die al gedeeltelijk in de lucht is, valt al veel te lezen over de inhoud: ‘Kees van Kooten besluit voor de laatste keer zijn boekenkast op te schonen. Hierbij stuit hij op het fotoalbum dat zijn vader, dienstplichtig sergeant der artillerie, aanlegde gedurende de mobilisatie van augustus 1939 en de oorlogsjaren 1940-1945.’ Bijzonder is ook dat het Boekenweekgeschenk van dit jaar een literaire agenda bevat, een zogenaamde ‘literagenda’. ‘Aangezien het nagenoeg verdwenen fenomeen zakagenda een hoofdrol in de unieke novelle speelt, kan de lezer De verrekijker tevens gebruiken als een informatieve Literagenda. De belangrijkste literaire gebeurtenissen van schrijvend en lezend Nederland worden, van Boekenweek tot Boekenweek, overzichtelijk vermeld.’

Het Boekenweekessay is van de hand van Nelleke Noordervliet en heet De leeuw en zijn hemd en gaat over de verhouding die de Nederlander heeft met zijn verleden. Het Boekenbal vindt plaats op vrijdag 15 maart, dit in verband met de gewijzigde opzet van de ‘week’ die tot en met zondag 24 maart duurt.