In de eerste boekenbijlage van NRC Handelsblad van dit jaar introduceert de krant een nieuwe boeken top 10. De meewerkende winkels die de input leveren voor deze top 10 zijn: boekhandels Schimmelpennink (Amsterdam), De Groene Waterman (Antwerpen), Kemenade & Hollaers (Breda), Paagman (Den Haag), Verkaaik (Gouda), Godert Walter (Groningen), H. de Vries (Haarlem), Broekhuis (Hengelo), De Tribune (Maastricht), De Drvkkerij (Middelburg), Roelants (Nijmegen).

Deze alternatieve top 10 is gebaseerd op het idee van de onlangs overleden G. Brands die het concept ontwikkelde voor de Haagse Post. De top 10 van de NRC Handelsblad vormt daarmee ‘geen getrouwe afspiegeling van de totale boekenverkoop in Nederland’.

Want in dat geval zou het proza van E.L. James maandenlang de hoogste drie plaatsen bezetten, gevolgd door de memoires of biografieën van beroemde voetballers of soapsterren.

Tipje van de sluier: Vijftig tinten grijs van E.L. James staat op 7 in de NRC Handelsblad top 10.