De winnaars van de Herman de Coninckprijzen 2013 zijn:

De oksels van de bok van Annemarie Estor (beste bundel)

Gezel‘ van David Troch (publieksprijs voor beste gedicht)

Het vertrek van Maeterlinck van Michaël Vandebril (beste debuut)

Uit het juryrapport:’Haar [Estor R.K.] werk steunt op verschillende herkenbare tradities, maar toch vervalt het niet in epigonisme. Doorheen de bezwerende vertelling proef je een stuwende authenticiteit. Deze dichteres maakt gebruik van oriëntaalse liefdeslyriek, bijbelse taal en mystieke visioenen.’

En over Vandebril: ‘We bekronen een debuterend dichter die in 33 gedichten doet waar een ander taalworstelaar een heel leven voor nodig heeft. Hij rijgt op een sublieme manier woorden tot verzen, verzen tot beelden, beelden tot een gevoel en een gevoel tot een dichtsensatie. Schijnbaar banale woorden dwarrelen, typografisch doordacht, over de bladzijde en krijgen vorm in een muzikale cadans.’

Voor de publieksprijs kon het publiek stemmen op een gedicht van één van de genomineerde dichters. ‘Gezel’ van David Troch kreeg 1188 van de 3260 stemmen.

De jury bestond uit Roeland de Trazegnies,Thomas Blondeau, Eva De Roovere, Toon Horsten en Yra van Dijk. De prijs wordt op 31 januari 2013 (Gedichtendag) uitgereikt.