Tom Lanoye in Sint-Niklaas, originally uploaded by coen peppelenbos.

In 2010 was de Tzum-redactie in Sint-Niklaas om de Tzum-prijs uit te reiken aan Tom Lanoye voor een zin uit Sprakeloos. Dat vond plaats in het voormalig ouderlijk huis, toen slagerij, nu frituur ’t Hoekske. Van het prijzengeld kocht Lanoye patat. In de zaak at hij het op. Je kunt je moeilijk alle emoties voorstellen die daarbij horen.

Drie jaar later doet Lanoye Groningen aan met zijn theatervoorstelling Sprakeloos. Literatuur wordt opnieuw werkelijkheid. Een simpel decor, slechts één man op het podium, een schrijver nog wel, en toch zit de hele schouwburg vol. Tom Lanoye speelde in de schouwburg in Groningen de indringende voorstelling Sprakeloos, gebaseerd op zijn autobiografische roman. Sprakeloos gaat over de afasie en de dood van zijn moeder, maar is ook een pleidooi voor taalrijkdom. De mobieltjes zijn uit, maar toch klinkt er opeens een apart geluid door op het toneel: de traumahelikopter van het ziekenhuis erachter. Lanoye wacht tot het geluid weer versterft. ‘Apocalypse Now,’ vervolgt hij.