De eerste twee seizoenen werden de literaire docu’s van Abdelkader Benali uitgezonden aan de randen van de nacht. Vorig jaar op ‘prime time’, nu staat Benali boekt geprogrammeerd op de vooravond. De kijkcijfers vallen, in vergelijking met vorig jaar, tegen. Tzum vroeg aan Benali wat hij er van vond:

‘Slecht natuurlijk, dit programma heeft zich het afgelopen seizoen bewezen. Dit voelt als teruggezet worden. Erg pijnlijk allemaal. Ik zit te kijken met de gedachte dat op een later tijdstip wellicht het dubbele aantal mensen zou kijken. Gelukkig wordt er goed teruggekeken. Het zou me allemaal niet zo roesten als ik niet weet dat in Hilversum op basis van kijkcijfers keihard beleid wordt gemaakt.

Cultuurbeleid op de publieke omroep krijgt als het al gemaakt wordt nog een trap na. Die zondagavond, daar wil iedereen natuurlijk wel op zitten. We werken als redactie maandenlang aan zo’n programma en het is het enige boekenprogramma. Dan stop je het niet weg tussen Studio Sport en 3opReis in. Je biedt een prachtboek bij verschijnen toch ook niet op een braderie aan?’

Morgen is de literaire klassieker Jan Rap en z’n maat van Yvonne Keuls het onderwerp van ‘Benali boekt’. Aanvang 18.50, Nederland 2.

0