Klein leed in de Friese literatuur. Dichter en Ensafh-webmaster Cornelis van der Wal trekt zijn nieuwe bundel terug die volgend jaar zou verschijnen bij uitgeverij De Contrabas in samenwerking met de nieuwe Friese uitgeverij HotSum. Een opmerking van Abe de Vries, één van de oprichters van HotSum, op Facebook vormt voor Van der Wal de aanleiding voor dit besluit.

Een reconstructie van het kleine leed. Abe de Vries is geen groot liefhebber van het werk van Cornelis van der Wal. Ooit schreef hij een niet zo positieve recensie over Kristus Pavlov (Bornmeer). Cornelis van de Wal houdt een weblog bij waarin hij continu mensen afzeikt. Abe de Vries is één van de slachtoffers: met naamgrapjes ‘Aapke de Vries’, fotovervormingen, verdachtmakingen en beschuldigingen wordt hij kapot geschreven. Als iemand iets beweert wat Van der Wal niet aanstaat, dan krijgt hij de volle laag. Zie deze verzameling blogstukjes (in het Fries) tegen Abe de Vries. Maar ja, de Friese literaire wereld is zo klein, de literatoren komen elkaar altijd tegen. Van der Wal zocht een nieuwe uitgever en vond die in het samenwerkingsverband De Contrabas / Hotsum, waar hij Abe de Vries dus tegenkwam. Afgesproken werd dat men de strijdbijl voor een tijdje zou begraven. So far, so good.

We reconstrueren verder. Op zijn blog heeft Van der Wal altijd een poll staan. De laatste poll ‘Wa wint de Gysbert 2013?’ vraagt naar de vermoedelijke winnaar van de Gysbert Japicxpriis. Op 20 maart stond Cornelis van der Wal bovenaan de poll op zijn eigen blog. Abe de Vries Facebookt op die dag:

Dat berichtje is tegen het zere been van de Friese dichter. Dat De Vries hem overslaat bij de uitslag van zijn eigen poll op zijn eigen blog! Van der Wal schrijft een mail op poten aan uitgever Chrétien Breukers omdat hij in het bovenstaande stukje meent te lezen dat zijn andere uitgever, Abe de Vries, zijn poëzie niet ziet zitten. Hij vraagt Breukers om op te treden. Breukers ziet echter niet veel kwaad in het Facebookbericht van De Vries, waarop aartstreiteraar Van der Wal zat is van het ‘getreiter’ en een paar woedende mails later zijn bundel terugtrekt.

Iedereen blij, zou je denken.

Daarna begaat Abe de Vries een fout. De informatie hiervoor heb ik, omdat De Vries op zijn blog citeert uit de mailwisseling tussen Van der Wal en Breukers. Het blogje heeft een tijdje online gestaan, maar De Vries zag zijn fout in en haalde het blogje snel weer weg. Van der Wal ontplofte echter op zijn eigen blogje en dreigt nu met juridische stappen. Van der Wal gaat op zoek naar een nieuwe uitgever. De spoeling wordt echter steeds dunner.

In de poll over de Gysbert gaan Eppie Dam en Cornelis van der Wal nu samen aan kop met 11 stemmen.

(foto: omslag Kristus Pavlov)