Herostratos

Er tikken pissebedden in mijn hoofd.

Ze naaien mijn gedachten op.

Ik denk al dagen aan een daad, zo groot,

zo hevig en dramatisch dat mijn naam

in alle kranten komt te staan.

Napoleon, las ik, was kleurenblind

en bloed was voor hem groen als gras.

En Nero, die bijziend was, hield het spel

in zijn arena bij door een smaragd.

Nu even stilstaan. Moet je horen: ik

ga straks de straat op, ik besta het, schiet

me leeg en verf de feeststad groen.

En nog voor het eind van het festijn

zal ik de grootste zoekterm zijn.

Menno Wigman

Stadsdichter van Amsterdam

Geschreven aan de vooravond van de inhuldiging van Willem-Alexander

Menno Wigman (1966) is dichter, vertaler en essayist. Hij debuteerde in 1997 met ’s Zomers stinken alle steden. Daarna verschenen Zwart als kaviaar (2001), en Dit is mijn dag (2004). In 2006 schreef Wigman de Gedichtendagbundel De wereld bij avond. De meest recente dichtbundel Mijn naam is Legioen (2012) werd genomineerd voor de VSB Po√ęzieprijs.