Gisteren wierpen we de vraag op of de prijs die het programma van Paul de Leeuw in het leven had geroepen om boeken van Meulenhoff-auteurs onder de aandacht te brengen die niet waren ingezonden voor grote prijzen niet in strijd was met de mediawet. Jim Holterhuës van het Commissariaat van de Media gaf de volgende reactie waaruit blijkt dat het programma gewoon door kan gaan met de prijs.

Media-aanbod van de publieke omroep mag in principe geen reclame bevatten of andere vermijdbare uitingen die onmiskenbaar tot gevolg hebben dat de afname van producten of diensten wordt bevorderd. Voor culturele uitingen, zoals boeken, video’s, cd’s, toneel-, muziek- en filmuitvoeringen, geldt dat deze mogen worden aangekondigd en gerecenseerd.

Wélke boeken een presentator bespreekt, is aan de redactionele keuze van de programmamakers. Het Commissariaat heeft geen bemoeienis met de redactionele keuze en inhoud van radio- en tv-programma’s. Omroepen bepalen zelf de vorm en inhoud van programma’s en dienen zich uiteraard hierbij te houden aan de mediawettelijke voorschriften.

Overigens wijst het Commissariaat ons ook nog op een veelvoorkomend misverstand. Tzum schreef:

Als iemand een merknaam noemt op publieke omroep, dan is de presentator er meestal als de kippen bij om nog twee andere merken te noemen. Voordat je het weet krijg je een boete van het Commissariaat voor de Media.

Dat is onjuist, want ‘het noemen van één merk zoals in dit voorbeeld hoeft helemaal geen overtreding op te leveren, terwijl het snel aanvullen met een rits

andere namen eerder een negatief dan een positief effect heeft. De aandacht van de kijker of luisteraar wordt daarmee immers extra getrokken.’ Dit staat te lezen in een artikel dat vorig jaar verscheen in CoMedia (bladzijde 10).