Als iemand een merknaam noemt op publieke omroep, dan is de presentator er meestal als de kippen bij om nog twee andere merken te noemen. Voordat je het weet krijg je een boete van het Commissariaat voor de Media. Het wekt daarom enige bevreemding dat Paul de Leeuw in zijn uitzending van afgelopen zaterdag een Prijs in het leven riep voor boeken die niet waren ingestuurd voor de Libris Literatuur Prijs en de Gouden Boekenuil; boeken die alleen maar afkomstig waren van uitgeverij Meulenhoff.

Meulenhoff krijgt op deze manier onevenredig veel exposure en dat is de auteurs gegund, maar je kunt je afvragen of die eenzijdige aandacht niet strijdig is met de Mediawet. Er zijn ook boeken bij andere uitgeverijen die niet zijn ingestuurd. Ik weet dat van de uitgeverij die achter deze website zit, Uitgeverij kleine Uil, maar er zijn ook andere kleine en grotere uitgevers die de gratis aandacht op tv niet zouden afslaan. Max Niematz, auteur bij Atlas Contact moest bijvoorbeeld ook vernemen dat zijn boek In de schaduw van toekomstige rampen niet was ingestuurd voor grote prijzen. De redactie van Langs de Leeuw had misschien iets breder moeten zoeken.

Tzum heeft per mail aan het Commissariaat van de Media gevraagd om te reageren, maar heeft tot nu toe geen reactie gekregen.