Juryvoorzitter Annemarie van Gaal heeft zojuist in Felix Meritis in Amsterdam de winnaar van de Gouden Strop 2013 bekendgemaakt. Michael Berg schreef met Nacht in Parijs volgens de jury de beste Nederlandse thriller. Berg ontvangt € 10.000,- en een sculptuur van Marianne van den Heuvel.

‘Berg koppelt een sterk en geloofwaardig plot aan actuele maatschappelijke thema’s. Zo haakt hij in zijn boek aan bij het politieke schandaal rond Dominique Strauss-Kahn en de opkomst van rechts-populistische partijen in de Europese politiek. Het geeft Nacht in Parijs een gelaagdheid die het verschil bepaalt tussen een goede en een uitstekende thriller,’ aldus de jury.

De Gouden Strop werd uitgereikt tijdens de Avond van het Spannende Boek, de openingsavond van Juni – Maand van het Spannende Boek. Vorig jaar won Bram Dehouck de prijs voor zijn thriller Een zomer zonder slaap.

Naast Annemarie van Gaal bestond de jury uit Lieke Kézér, journalist voor Veronica Magazine, Irene Start, recensent van Elsevier, Theo Hakkert, kunstredacteur van De Twentsche Courant Tubantia en Gijs Korevaar, recensent boeken voor Algemeen Dagblad en de Boekenkrant.

Walter Lucius won met De vlinder en de storm de Schaduwprijs 2013, de prijs voor het beste spannende debuut. De Schaduwprijs bestaat uit een geldprijs van € 1.000,- en een prent van Daan Jippes. ‘Een knap geconstrueerd, eigentijds verhaal, met mooi getekende personages,’ volgens de jury.