Vandaag ontving A.F.Th. van der Heijden in het Letterkundig Museum in Den Haag de P.C. Hooft-prijs, de belangrijke oeuvreprijs in de literatuur. Houd Tzum.info in de gaten, want een dezer dagen brengen we een reportage over de uitreiking.

Tijdens de uitreiking van de oeuvreprijs werd ook de nieuwe roman van A.F.Th. van der Heijden gepresenteerd, De helleveeg getiteld. In De helleveeg keert Van der Heijden terug naar het decor en de personages van zijn vermaarde cyclus De tandeloze tijd. We maken kennis met Albert Egberts’ tante Tiny, die behalve met smetvrees ook behept is met een dwangmatig scherpe tong.

De roman ligt pas volgende week donderdag (6 juni) in de boekhandel, maar Tzum.info brengt u nu al de eerste alinea uit de roman.

Als tante Tiny ergens de woonkamer binnen kwam, al was het bij wildvreemden, trok ze meteen een helgele stofdoek uit haar jaszak om er links en rechts een terloopse veeg mee over de armleuningen van het meubilair te geven. Het ging allemaal zo snel, ook het weer opbergen van de lap, dat elke ooggetuige zich met recht kon afvragen of hij het wel goed gezien had – als niet die fel okeren vlam, kortstondig uit haar hand gelekt, op ieders netvlies was blijven nagloeien.

© A.F.Th. van der Heijden